nedeľa 15. októbra 2017

jednoducho neviem.

nedokážem sa sústrediť. niečo mi chýba a neviem čo. alebo aj viem, len si to nechcem priznať? 
mala by som sa venovať škole, lenže chýba mi chuť. takto sa nikam nedostaneš.
dnes som vyfajčila svoju tretiu cigaretu v živote. alebo štvtú? nie je na tom nič dobré a predsa... nechutí mi to, po ďalšej už nesiahnem. aspoň dokým sa koliesko v tvojej hlave zas neprekrúti tam, kam nemá. chvíľkový skrat. 
vyrastala som v silne veriacej rodine, lenže za posledný rok sa mi pohľad na cirkev zmenil ako ešte nikdy a cítim sa zvláštne, neviem, čomu veriť a čomu nie, podľa čoho sa riadiť, ako žiť. cirkev obmedzuje. prečo by si sa mala celý život podriaďovať niečomu/komu, kto ani nemusí existovať? prečo by som sa mala obmedzovať v tomto živote, v tomto, ktorý tu je a v ktorom cítim a viem, že existujem, kvôli niečomu, čo nemusí nikdy prísť? 
tápem v tme. žiadny záchytný bod. nič. dobre vieš, s kým sa chceš rozprávať. prečo sa neozveš?
ako sa mám cítiť stabilne, keď podomnou praskajú všetky pevné základy, ktoré som doteraz mala? možno neboli až také pevné.
keď sa bavím a je mi dobre, ozvú sa výčitky svedomia z najhlbšieho vnútra. snažím sa ich zatlačiť späť a utíšiť, kazia dojem z celého momentu. zmĺknite, je mi fajn, nekazte to!

viem, nič mätúcejšie som už dlho nenapísala.

9 komentárov:

  1. Ach jaj..

    Inak čo sa týka tej cirkvi, to asi zle chápeš. Tam nie je žiadne podriaďovanie. Naopak, to je o slobode, myslím si. Človek dostal slobodnú vôľu sa rozhodovať, a to je jeho najväčšia slabina.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nemyslím si, že to chápem zle. cirkev predsa dáva pravidlá. akonáhle sa človek podľa nejakých musí riadiť, stráca slobodu. viem, môžem si vybrať naopak, môžem ich porušiť, lenže potom sa mám automaticky cítiť zle a snažiť sa svoju "chybu" neopakovať, lenže čo ak to podľa mňa samého chyba nebola? čo ak to podľa mňa zlé nebolo? neoddávaj sa svetským veciam. svetské veci robia človeku najväčšiu radosť. bude ti lepšie vo večnom živote. čo ak žiadny nie je? buď jednej jedinej orientácie, ostatné sú neakceptovateľné. niekto povedal, že homosexualita je zlá a cirkev zakazuje lásku. nepi alkohol. vyyhýbaj sa marihuane. sex pred svadbou - zlo. nebav sa. drž sa na uzde. čo ťa láka najviac, je zlé. prečo by si človek nemohol dopriať, prečo je to považované za zlé? si odsudzovaný za veci, ktoré ti robia radosť, len preto, že máš čakať na niečo, čo nikdy nemusí prísť.

      Odstrániť
    2. To by bolo asi na dlhú debatu. Ja tu nie som ani za stranu cirkvi, ani ťa nepresviedčam. Ale ako obyčajný nestranný človek si myslím, že to práve chápeš opačne. Normálne hybaj za nejakým farárom na filozofickú debatu :)
      Mal som tu ešte predtým takú ohnivú chvíľku, keď som čítal tvoje nazory. Ale už ma to prešlo. V podstate mi môžeš byť ukradnutá, a aj tak si spravíš čo chceš, "slobodne". Len mi je ťažko sa pozerať a vidieť cieľ, ktorý ty nevidíš. V podstate je to až vtipné, sledovať ako za dôvod nespokojnosti a zviazanosti je označená nejaká cirkev. Ktorá už teraz stojí na okraji spoločnosti, a skoro nikoho nezaujíma. Ak sa pozrieš smerom na západ, tak tam prakticky vymizla. A myslíš, že tam sú všetci šťastní a spokojní? Paradoxne vymierajú. Ale to je zase iná téma. Nie nie, príčina bude asi inde.
      Je úplne normálne, že človek v tvojom veku si hľadá svoje miesto na svete, a myslí si že ho všetko doterajšie zväzuje a obmedzuje, rodičia, cirkev, čokoľvek..

      Odstrániť
    3. "normalne hybaj za farafom na filozoficku debatu" :D to znie fakt desne. teda farari su niekedy okej (ak to nie su pedofili) ale akoze iba vynimocne.
      na cirkev dnes kazdy kasle, mozes na nu kaslat aj ty, ale zase to ze porusis vsetky pravidla ake existuju ti ziadnu slobodu neprinesie - si myslim. pozitkarstvo v sebe nesie cosi zhubne.

      Odstrániť
    4. Inak to si vlastne pekne napísala. Svojím protirečením si vyvrátila svoje pôvodné tvrdenie. Ale záver je pekný :) Cirkev fakt za nič nemôže, a máš aspoň istotu, že ona ti nič zlé neprinesie. Za všetko je zodpovedný človek sám, aj za nesprávne rozhodnutia.

      Odstrániť
    5. nemam pocit ze by som si nejak protirecila :-) ale ospravedlnovat cirkev na zaklade existencialistickeho presvedcenia ma tiez nieco do seba.

      Odstrániť
    6. "Kašli na cirkev.. ale slobodu ti to neprinesie" inými slovami si napísala to isté čo ja. Okrem iného, dúfam že rozlišujeme pojmy, cirkev, kresťanstvo, katolíci.. aj keď, sentimentálna má problém so sebou a nie s týmto. Aj keď by to bolo jednoduchšie vysvetlenie.

      Odstrániť
  2. vsetko je na tenkom lade.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Možno je to práve o tom, nájsť pevné základy a vzdať sa ilúzií... Celá myšlienka by bola na viac ako komentár

    OdpovedaťOdstrániť