pondelok 25. septembra 2017

ďalší od kaviarenskej povaľačky.

vkladám do úst jedno kávové zrnko obalené čokoládou za druhým, to je láska! možno by ma malo mrzieť, že som droge ako kofeín podľahla tak skoro, kávu pijem už niekoľko rokov, no nemrzí. na zlepšenie dňa mi netreba veľa, stačí čo i len krátke posedenie v kaviarni a hneď sa cítim lepšie. niekto to považuje za zbytočné utrácanie peňazí, ale každý má svoju terapiu a moja je takáto, nemienim sa jej vzdať.

minulý víkend som strávila v prahe. už dlho som chcela vidieť stovežatú a konečne sa mi splnil menší sen. nádherné mesto. impozantné stavby, prekrásne záhrady, útulné kaviarne, zašité uličky a tiež také, ktorými sa denne premelie niekoľko tisícok ľudí. žasla som. historické mestá sa nachádzajú v mojom pomyselnom rebríčku najvyššie a praha patrí na prvé priečky, rozhodne. 

chcela by som  tam ísť študovať na výšku. dosť ďaleko, no nie úplne v neznáme. veľké mesto, no nie príliš obrovské. nevraviac o kvalitných fakultách medicíny. má to však jeden háčik - moji rodičia nie sú ochotní mi financovať tak drahý život tam, nakoľko oproti mestám na slovensku sa tam žije vážne draho a ja sa obávam, že popri už tak náročnom štúdiu by som nezvládala pravidelne pracovať a zarábať si. neviem. na definitívne rozhodnutie mám ešte približne rok aj čosi času, ale to tu bude za chvíľu. úprimne povedané ma to desí, ale čo narobím, život pôjde ďalej, nech sa rozhodnem hocijako. ja len dúfam, že v konečnom dôsledku to bude správne. 

17 komentárov:

  1. vonu kavy mam rada, ale jej chut ani nie. ked som raz ochutnala z maminho espressa, tak som si povedala, ze nic horkejsie som asi v zivote neochutnala :D no proste pre mna radsej cajik, hlavne zeleny, v nom sa tiez nejaky ten kofein nachadza.
    stovezata je podla mna asi najkrasie mesto <3 velmi dufam, ze sa mi este podari tento rok sa tam dostat, aj ked sa mi to v lete nepodarilo. pockam si na nejaky babioletovy vikend a vydam sa tam aspon na otocku. na jesen som tam este nebola, tak by to mohlo byt fajn. ale napriklad neviem si vobec predstavit, ze by som tam studovala. mna to nikdy do zahranicia nejak prilis netahalo. ale ak je to tvoj sen, tak preco nie. len hej, ten zivot tam ta urcite vyjde drahsie ako keby si studovala na Slovensku. a ked ta v tomto rozhodnuti rodicia nepodporuju, tak je to celkom skoda, ale zas nejak vela sa s tym neda robit. mozno najst si nejaku brigadu aspon nateraz, ale asi ani v maturitnom rocniku nebudes mat zrovna najviac casu, ktory by si mohla stravit v praci. celkom ma mrzi, ze to mas takto, lebo myslim, ze medicina je v Cesku lepsia ako na Slovensku. ale niekedy sa treba zmierit aj s tym, co je.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. k espressu som sa ešte úplne nedopracovala ani ja, ak sa mám priznať, zvyčajne si dávam cappuccino ku ktorému som prešla od latté, čo vlastne mnoho ľudí za kávu ani nepovažuje, no začať niekde treba.. čaje mám tiež rada, biely je môj favorit, no nepohŕdnem ani zeleným. mrzí ma, že jedine čiernemu a všetkým jeho druhom sa vyhýbam.
      do prahy určite choď, podľa mňa v každom ročnom období je to úplne iná káva.
      je mi jasné, že štúdium v zahraničí by bolo oveľa náročnejšie ako tu, no kedy inokedy sa dostanem na istotu do zahraničia, keď nie teraz, keď som ešte mladá a zodpovedná tak sama za seba?

      Odstrániť
  2. Ja som káve doteraz zatiaľ nepodľahla - neradím sa síce pomedzi ľudí, ktorí ju vyslovene nemajú radi, no akosi som jej stále neprišla na chuť :D
    Praha nesmierne oslovila i mňa; zatiaľ som tam bola len dvakrát (dva roky dozadu s rodičmi a hneď dva mesiace po tomto výlete znova, no už s kamarátmi), no je to mesto, do ktorého sa chcem jednodznačne opäť vrátiť! Má nádhernú atmosféru, spája sa v ňom história s modernými centrami, no zároveň do seba nijako nezasahujú a človek sa priam musí zamilovať do každej jednej budovy a každej jednej uličky ❤
    Na jednu stranu chápem tvojich rodičov, no nemyslím si, žeby Praha bola AŽ taká drahá alebo finančne nezvládnuteľná. Samozrejme že by to bolo iné, ako keby si si vybrala univerzitu niekde po blízku, no zase určite by si nepotrebovala tisíce eur mesačne. Práca popri štúdiu tiež nie je nezvládnuteľná, len pre to musíš obetovať iné veci - ako trávenie každého poobedia s kamarátmi alebo voľné víkendy :D No ak je študovanie v Prahe tvojim snom, ta si za ním určite choď - stále máš dosť času na to, aby si si niečo zarobila a ukázala rodičom, že je to pre teba dôležité ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hold, každý má iné chute, niekomu berie viac hento a niekomu úplne niečo iné.
      aspoň jeden zásah moderného do historického tam určite je - palladium bolo pristavané k historickej budove, čo trošku bije do očí, keď dôjdeš na jeho okraj a zrazu vidíš popri všetkých sklenených vysvietených stenách jednu obrovskú s historickými oknami a stĺpmi. :D ale páčilo sa mi to.
      no zabudla som na jeden fakt a to, že vzhľadom k tomu, že bývam pár km od mesta, v ktorom je najlepšia medicínska fakulta na slovensku by to vyšlo oveľa drahšie, keby som išla študovať do prahy. predsa len, odpadli by výdavky za ubytko a stravu, keďže by som bývala doma a dochádzala 10 km na fakultu každý deň. len presne to je problém - nespoznala by som nové mesto, nové prostredie, v podstate takmer do 30tky by som žila u rodičov, maximálne šla na rok na erasmus, čo je fajn, ale aj tak.. nie je to ono. :D
      neviem neviem, tá práca popri štúdiu priamo k odboru, ktorý chcem študovať.. kamarátka vynechávala prednášky, aby sa stíhala učiť sama na skúšky. čo je nelogické, ale keď som videla skriptá a knihy na jeden ročník medicíny, prišlo mi trošku zle, lebo fakt toho bolo veľa. a tiež si neviem predstaviť byť zahrabaná trištvrte dňa v knihách a zvyšok pracovať - predsa len človek potrebuje aj voľný čas a oddýchnuť si. preto som v tomto ohľade taká skeptická. nevravím, že by som nepracovala vôbec, no skôr nepravidelne a to by veľa výdavkom nepokrylo.. uvidím.

      Odstrániť
  3. uuulala. ja to mam rovnako. len miesto kavy dosadim pivo. a miesto kaviarne krcmu. no dobre, to znie ako keby som ozranka a krcmova vymetacka. ale nie nie niee. len nepijem kavu, tak si to musim nejak kompenzovat. po skole. obcas. so spoluziakmi. no.

    ach jo. toto je vecna otazka. a stale bez odpovede. vyska. a co s nou. kam. kde. ako. preco. vobec neviem, netusim. od coho sa odrazit? kde zacat? v konecnom dosledku, cokolvek si vyberieme aj tak to po case osomreme. avsak, to neznamena, ze rozhodnutie bude zle. to dufam nie. a vies co by bola sranda? keby zhodou nahod sme na vyske v rovnakom meste. alebo podobne. to by uz nebolo pol slovenska medzi naaama. ou jee.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ehm. dievča. za všetko hovorí istá fotka, na ktorej ste štyri s pohármi vína a tri hľadia do objektívu, len tá štvrtá do pohára. :DD toto nezachrániš. stavím sa, že keby máte v rukách krígle, tak tá fotka vyzerá veľmi podobne.

      kamko ty si jediná realistka asi so mnou. je to fakt, že všetko nakoniec ošomreme. zvyčajne. na 90%. ľudia sa zvyknú sťažovať a nadávať na svoje rozhodnutia (nielen) v mladosti.

      no.. minule som ti vravela čosi, že keby bývame bližšie pri sebe, tak by to dopadlo.. že by sme sa vrátili k prvému odseku tohto komentára. všakže.

      Odstrániť
    2. kebyže.. dopadlo.. takže rodičia asi dobre poznajú príčiny aj následky, heh

      Odstrániť
    3. mám pocit, že ty si asi nikdy nebol mladý.

      Odstrániť
  4. Bez kávy si neviem predstaviť ráno. Káva proste musí byť. Krátka meditácia nad horkosťou a deň môže začať.
    Držím palce aby sa veci nejak vyvinuli v čo najlepší možný spôsob. Život má svoje cesty...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bez kávy nie sú rána ránami, bez kávy sú rána ranami. presne ako tvrdí čistá duša.
      ďakujem. pravda, ak život nenájde vydláždenú cestu, tak si ju hoc i preseká cez prales. ale preseká.

      Odstrániť
    2. Alebo ťa vezme na okružný let balónom :D

      Odstrániť
  5. akože život v prahe fakticky neni drahší ako napríklad život v blave - to môžeš použiť ako argument. sú tu drahšie potraviny, drahšie byty a drahšie pivo :-( iné slovenské mestá sú skôr také dedinky (napr. Martin)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veď práve v tej našej dedinke, kt. si trefne uviedla ako príklad, je fakulta, ktorá by bola ideálna. ale je to martin. žijem tu xy rokov a rada by som spoznala aj iné mesto. (v BA nie je dobrá medicína)

      Odstrániť
    2. tak ty si z martina? moja kamoška tam študuje tú medinu tak od nej to mám, inak nič v zlom :-D tak dúfam že sa ti podarí rodičov zlomiť na tú prahu ;-)

      Odstrániť
    3. nie priamo z martina, ale z blízkeho okolia, áno. kamoška má pravdu. :D

      Odstrániť
  6. Martin je dedina, v ktorej zdochol pes. A to hovorím ako vzácny živočíšny druh tzv. Martinzmartina. Bratislavu by som neodporúčal všetkými desiatimi, je to jedno uponáhľané mesto plné ambicióznych a necitlivých ľudí, ktorí ťa zhodia z chodníka a ani sa neobzrú. Praha je krásna a plná tajomstiev, ale drahá a niektorí občania ti dajú pocítiť, že si prisťahovalec z "Maďarska". Brno je živé a dynamické mesto plné študentov (z toho asi tretina sú Slováci). Na počet obyvateľov je tu asi najviac amatérskych divadelných súborov a improvizačných skupín, skrátka to tu žije, aj keď je to hlavné svetové mesto nevkusu (naozaj, ešte aj ja čo chodím oblečený ako bezdomovec som tu mierny nadpriemer). Olomouc moc dobre nepoznám, ale tiež je tam myslím medina, moc sa mi páčila tamojšia atmosféra a mám z neho podobný dojem ako som mal spočiatku z Brna, akurát je tam teda ešte o triedu lacnejšie ako v Brne a o tri triedy oproti Prahe.

    OdpovedaťOdstrániť